Aihearkisto: Pyssytekniikkaa

REMINGTON 700 SPS VARMINT .308WIN – LUKON NUPPI

Olin tehnyt itse saman havainnon kuin moni muukin, eli Remingtonin lukon nuppi on olemattoman pieni sujuvaan lukon käyttöön.  Ongelma on tunnistettu niinkin laajalti, että jälkimarkkinoilta löytyy tähän monenlaista tarvike vaihtoehtoa.

Vaihtoehto 1.

rem700nuppi1

Lukon vanha nuppi jyrsitään pois ja kammen päähän tehdään kierteet nuppia varten. Lopputulos on todella siisti, mutta homma vaatii joko metallisorvin ja lukolle suunnitellun jigin tai rautasaha/Dremel/tee-se-itse-kierteet. Kaikki nämä vaihtoehdot kuluttavat minusta liikaa kahvia ja tupakkaa. Enkä usko, että Suomessa on kenelläkään asesepällä tätä custom jigiä sorvissaan. Amerikoissa se löytyisi helposti ja kierteen sorvaus ei montaa taalaa maksaisi.

Vaihtoehto 2.rem700nuppi2

Vanhan nupin päälle asetetaan ruuvipuristeisen muovinen nuppi. Esimerkin nuppia valmistaa jenkkiyhtiö nimeltä Kinetic Research Group. Tämä KRG:n nuppi on vissiin ihan hyvä, ainakin muutaman Youtube arvostelun perusteella.

Vaihtoehto 3.IMG_2222

Löysin autotallin kemikaalihyllystä putken muotoiltavaa epoksia, sellaista sinitarran näköistä joka kovettuu kovaksi. Lyhykäisyydessään muovailin epoksista vanhan nupin päälle uuden. Alla kuvasarja toimenpiteestä.

IMG_2205Kuva lähtötilanteesta alkuperäisen nupin kanssa.

Huomattavaa oli jo tässä vaiheessa, että ihan minkälaista tahansa nuppia ei voi lähteä tekemään. Suurimpana rajoitteena oli kammen yläasennossa pelivara kiikarin säätörenkaaseen. Luonnollisesti toinen huomioitava kohta oli kammen ala-asento. Kampi ei saa ottaa kiinni tukkiin, jotta voidaan varmistua lukon täydellisestä sulkeutumisesta.IMG_2206

Varmasti yksi tärkeimmistä työvaiheista, eli pitää malttaa puristella epoksia niin pitkään, että varsinainen epoksi ja sen kovetin sekoittuvat. Muuten mennään varmasti pieleen.

IMG_2208

Valmis epoksimassa noin viiden minuutin puristelun jälkeen.

IMG_2211

Homma rupeaa saamaan muotoa ja epoksi alkaa kovettua (epoksi on tässä vaiheessa kuumentunut kemiallisen reaktion seurauksena.)

IMG_2213

Ennen kuin jätin epoksin kuivumaan, niin tarkistin vielä välykset kiikarin ja tukin suuntaan.

Hioin viimeisen muodon aloittanen porakoneen liuskalaikalla (karkeus 60), kuoppakohtia tasoittelin Dremelillä. Lopullinen silaus tehtiin käsipelillä koon 180 hiekkapaperilla. Sanottakoon vielä, että epoksi oli todella helppoa hiottavaa, eikä tässä mennyt tosiaan kauaa. Toivottavasti materiaali on kuitenkin käytössä tarpeeksi kovaa – aika näyttää.

Kävin näyttämässä lukkoa ihan oikeassa maalikaupassa ja heidän näkemys oli, että olisi syytä käyttää teollisuuslaadun maaleja tavallisen spray-maalin sijaan. Näin saadaan maalipinnalle parempi kestävyys. Maalikauppias möi minulle Temaspray 2C kaksikomponenttimaalin, joka sävytettiin lukon harmaan-mustaan sävyyn.

IMG_2226

Nuppi maalattuna. Nyt heti jo vaikuttaa siltä, että nuppi on hieman liian iso. Käyn ensin kuitenkin radalla pyörähtämässä, jos saisi uusia ideoita miten sitä vois parantaa.

IMG_2239

Tässä lopuksi vielä video, jossa tämän nuppi-homman motiivia hieman perustellaan.

 

 

Remington 700 SPS Varmint .308Win – äänenvaimennin

Oman kiväärini rakentelu on orastavasti vasta alkamassa, sitä oikeastaan rajoittavat vain perinteiset syylliset, eli aika ja raha. Olen tottunut asioimaan aseasioissa Hyrylässä Matin Ase ja Onki -nimisessä liikkeessä ja Remarin ostokin hoidettiin Matti Mattsonin kautta.

Minulla oli vanhastaan Baikal IJ-18 kertalaukauskivääri samassa kaliiperissa ja siihen oli BR-Tuotteen toimesta laitettu Reflex-äänenvaimennin. En nähnyt tarvetta (enkä rahaa) lähteä ostelemaan uutta vaimenninta Remariin, vaan pyysin Mattia tekemään piippuun kierteen Reflexiä varten, samalla Matti ehdotti että piippua lyhennetään sen verran mitä Reflex sitä pidentää – noin 7-10cm. Aseessa on tehtaan jäljiltä mahtava 26” piippu, josta on kyllä varaa ottaa tuon verran pois. Piippu siis lyhennettiin ja katkaistusta piipunpätkästä Matti teki aseeseen todella hienon kierresuojan, kuten alla olevista kuvista voi todeta.

FullSizeRender

Piippun pää ilman kierresuoj aa.

FullSizeRender_1

Suojan kanssa – tyylikäs!

vaimennin

Ase vielä äänenvaimentajan kanssa – aika pakoputki!

IMG_2231

Remarin päälle laitettiin teräksiset Millettin kiikarinrenkaat ja Tšekkiläinen optiikka (Meopta 3-12 56 (punapiste).

IMG_2232

Kuva kiikarin etulinssistä.

Kuvasta näkee, että Milletin renkaat+jalat olivat korkeuden puolesta aika nappivalinta.

 

 

 

 

Remington 700 – yhden kiväärin tarina

remington

Ostin rata- ja metsästyskäyttöön Jouluna 2015 Remington 700 SPS Varmint kiväärin kaliiperissa .308 Winchester. Aseen valinnassa painoivat aseen potentiaali tarkkuuden suhteen, raskas piippu ja maltillinen hinta. Halusin myös että ase olisi hyvä aihio erinäiselle rakentelulle. Remari on ison meren takana niin suosittu, että siihen saa ”melkein mitä vain” jälkimarkkinoilta, kuten tukkeja, liipasinmekanismejä, makasiineja, työkaluja, perusvaraosia ja paljon muuta. Tarkoituksenani on kirjoitella tänne mitä kaikkea kiväärin kanssa ollaan tehty ja mitä muutoksilla ollaan saatu aikaan.

700spsvarmint-prod

Remington Arms Co. yrityksenä ei varmasti kaipaa esittelyjä kenellekään, mutta mainittakoon kuitenkin että kyseessä on Amerikan vanhin toiminnassa oleva tehdas, joka edelleen tuottaa sen alkuperäistuotetta.  Samalla Remington on Amerikan vanhin asetehdas – perustettu 1816

vanhatehdas

Remington 700 sarjan kiväärien tuotanto alkoi jo vuonna 1962 ja siitä on tällä hetkellä tuotannossa todella monia erilaisia konfiguraatioita, niin piipun, tukin, viimeistelyn kuin kaliiperinkin suhteen.

700 sarjan kiväärit ovat kovassa huudossa Amerikassa myös viranomaispiireissä, Wikipedian mukaan 90 prosenttia Pohjois-Amerikan poliisivoimien tarkkuuskivääreistä ovat eri variaatiota Remington 700 kivääristä. Näistä suosituin on eittämättä alla oleva Remington 700P (Police).

rem700p

Myös U.S Army luottaa tähän hyväksi havaittuun aseeseen, M24 Sniper Rifle System sekä M40 kivääri pohjautuvat Remington 700 kivääriin. Jenkkien TA-kaliiperi on perinteisesti ollut .308 Win, mutta nyt asevoimat modernisoi Remingtonin kanssa TA-kiväärit ja samalla kaliiperi nostetaan kokoon .300 Winchester Magnum antaen ampujalle lisää pelivaraa etenkin ampumaetäisyyksienkin suhteen. Modernisoitu versio alla, joka kulkee mallinimellä Remington XM2010.tarifle

Rifle basix koneiston säätö

Howaan piti laitella virivirikoneistoa.
Noh, käytettynä löytyi Rifle Basixs Weatherby Vanguard, Howa WTHBY-1 ja saapui tietysti ilman papereita.

Joten säätöohjetta hakemaan ja tällänen tuli jenkkivoorumilta bongattua:
Been in contact with rifle basix who are very helpful. (E mailed me back on a Sunday.) In case anyone else has this problem the screws are:

Top screw pull weight
Middle screw over travel
Bottom screw sear adjustment.

Eli lyhykäisyydessään:
ylimmäinen: laukaisuvastus
keskimmäinen: jälkiveto
alimmainen:  ”kynnen” säätö