Aihearkisto: Riistanhoito

Hiljaiselo päätökseen

Kausi on lähtenyt taas kivasti käyntiin. Neljä supia on jo poistettu luonnosta. Supit nyljetty, nahat kuivattu ja lähetetty jo muokattavaksikin. Kanusta on tullut pari kertaa yksinäinen supi ja kerran olivat ängenneet kahdestaankin samaan loukkuun. Tällä kertaa taidamme teettää nahoista karvalakkeja.

Tuplasupit 16.10.2015

Kuukauden verran on ollut loukuilla melko hiljaista. Supit eivät ole liikkuneet täälläpäin ollenkaan. Yksi karvaturri tosin eksyi loukkuun. Alla olevan kuvan yhteydessä voitaisiin muistuttaa taas kaikkia siitä koirakurista ja mitä laki sanoo koiran vapaana pitämisestä.

Loukku2

 

MM

 

Supirukkaset

Supirukkasten valmistus pääsi täyteen käyntiin, kun käväisin jututtamassa Pornaisissa Hela & Henkari liikkkeen omistajaa Varpu Hapuojaa. Varpu ei ollut ennen ommellut luonnonturkisnahoista mitään, mutta oli halukas kokeilemaan tätäkin. Otimme kädestäni ensin mittoja ja siitä rukkasten ompelu sitten pääsikin vauhtiin. Aina ohi ajellessani kävin kokeilemassa rukkasia ja otimme lisää mittoja. Rukkasiin ommeltiin myös erilliset sisäkintaat. Kolmiin pareihin rukkasia kului seitsemän supin nahat. Hintaa rukkasille tuli noin 60 euroa per pari, sisältäen sisäkintaat. Rukkasten lopputulokseen olen todella tyytyväinen. Kuvat kertokoot puolestaan.

Supi hanska I

Isot kiitokset vaivannäöstä Varpulle Helaan & Henkariin. Seuraavista nahoista voisimme teetättää vaikkapa karvahatut, joten jos Varpu luet tätä niin otappa mitta ja sakset taas esiin.

Supi hanska

MM

Jäniseläintutkimuksen tuloksia

Jatkoa juttuun – Jäniseläintutkimus 2014-2015

Lokakuun 1. päivä kuluvaa vuotta tuli viesti Leväsen Riikalta Itä-Suomen Yliopistolta. Lähettämämme korvanäytteiden tulokset olivat saapuneet. Lähetimme 19 kpl korvia analysoitavaksi. Kahdesta korvasta ei oltu saatu DNA:ta, 13kpl olivat metsäjäniksiä, 3 kpl olivat rusakoita ja 1 kpl oli oletettavasti risteymä. Risteymän olimme itse tunnistaneet rusakoksi. Kyseinen yksilö oli peräisin Nurmijärveltä. Kaikki paitsi yksi olivat siis niitä, mitä me niiden oletettiinkin olevan. Yhteensä korvia oli tullut analysoitavaksi 2014-2015 n. 300 kpl. Tutkimus jatkuu edelleen ja Itä-Suomen Yliopiston sivuilta löytyy näytteidenottoa ja -lähetystä varten ohjeita.

20150120_221622

http://www2.uef.fi/fi/hare-research/naytteiden-lahetys

MM

Odotus päätökseen nahkojen suhteen

Matkahuollosta tuli tekstiviesti. Odotettu paketti oli saapunut. Modifur oli käsitellyt ensimmäiset nahkamme ja paketti oli siis nyt noudettavissa. Paketissa tuli kolmen supin, yhden ketun sekä kahden kanin käsitellyt nahat. Nahat olivat parempia kuin mitä olin kuvitellut niiden olevan. Pehmeitä ja kiiltäviä. Yhden käsitellyn nahan hinnaksi tuli lopulta noin 25 euroa. Erittäin sopiva hinta mielestäni.

IMG_0577

Itse nylkemiseen ryhtyminen ensimmäistä kertaa oli aika arvelluttavaa. Kuitenkin muutaman supin jälkeen homma rupesi jo käymään. Vielä kun nahat tulivat erittäin hienoina käsittelystä, tajusin, että ei tämä ole mitään rakettitiedettä. Lähes jokainen pienpetojen pyytäjä varmasti pystyy nylkemisoperaatioon. Ja jos ei ole varma mitä tekee, niin aina voi ottaa vinkkejä netistä. Vetoankin nyt kaikkiin metsästäjiin, että ottaisitte nahat talteen, jos se suinkin on mahdollista. Mielestäni on tyhmää jättää käyttökelpoiset materiaalit jonkun kuusen alle mätänemään.

Käsitellyt supin nahat olivat niin hienoja, että laitoimme loputkin saamamme nahat käsiteltäviksi (4kpl).

IMG_0574

Seuramme PJ ehdotti valmiit nahat nähtyään, että voisimme teetättää supin nahoista joka miehelle rukkaset. Lupauduin etsimään paikallisen ompelijan siihen hommaan. Ketun sekä kanien nahoille ei olla vielä keksitty käyttötarkoitusta.

 

MM

Supiveikot pienpetojen pyyntikoulutuksessa

Osallistuimme kahden miehen voimin Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n järjestämään pienpetojen pyyntikoulutukseen.

Koulutus järjestettiin Solttilassa Altian metsästysmajalla 24.8.2015. Koulutuksen avaussanat piti piirin toiminnanjohtaja Mauno Mynttinen ja varsinainen kouluttaja oli riistahoidon neuvoja Markku Ahonen Luonnonturkis ry:stä.

Lähes kolme tuntia kestäneessä koulutuksessa käytiin läpi varsin syvällisestikin supikoiran, ketun, näädän ja minkin metsästystä. Tutkimme myös eri tasoisia turkkeja ja niiden tyypillisiä IMG_2406ominaisuuksia ja niissä yleisesti esiintyviä virheitä. Opimme ettei aivan kaikkia turkkeja kannata lähettää jatkokäsiteltäväksi mikäli niissä on jotain perustavanlaatuista vikaa. Esimerkiksi takkuuntunut/huovittunut pohjavilla, jolloin pohjavillassa on ikään kuin pieniä pallosia.

Muutama aivan uusikin asia tarttui mukaan, esimerkiksi nyljetty supikoira ei välttämättä ole ollenkaan paras mahdollinen loukkusyötti ja taas toisaalta, supinkoiran rasva on erinomainen syötti etenkin näädälle. Kyttäysjahdista puhuimme myös ja mieleen jäi parhaiten, että Ahonen suositteli lähtemään liikkeelle neljä päivää ennen täyttäkuuta. Supiveikot tietysti tiedusteli Ahoselta, että milloinkas se supikoiran turkki on parhaimmillaan ja hänen mukaan turkikset ovat parhaassa tikissä joulu-tammikuussa.

Kaikenkaikkiaan koulutus oli oikein mukava tilaisuus, jossa oli todella asiantunteva puhuja. Tätä vasten osallistummekin varmasti myös jatkossa piirin järjestämiin vastaaviin tilaisuuksiin.