Pellolta pataan – erään fasaanin tarina

Syksyinen päivä aukesi perinteisen harmaana. Ainakin edellisyönä oli vettä mättänyt pellosta päätellen. Ruokinnalla oli pyörinyt jo aikansa isompi fasaaniparvi joten mehtämiehen mielessä pyörähti ajatus fasaanista uunissa.
Tuumasta toimeen, aamusta kamat kasaan ja koppia kohti joka ruokinnan vieressä nökötti. Fasujen oletettu saapumisaika oli tunnin-parin päästä.
Aikaa kului, silmä luppasi, kunnes ikuisuudelta tuntuneen odotuksen jälkeen metsiköstä kuuluu rapinaa.. Ensimmäinen fasaani varovasti ilmestyy pellonreunaan, sitten toinen. Kohta maisema on kuvan mukainen:
Fasaaneja

Pikainen pohdinta.. Ehkä tuosta yhden kukon raaskii ottaa ruuaksi, jätetään loput jatkamaan sukuaan ja täyttämään pellot tovereillaan.
Wmr yskäisee, ilman halkaisee yliäänirasaus, fasaanin varoitushuuto, siipien läpse ja sitten tulee hiljaisuus. Pelto on tyhjä, liikkumaton. Ainoastaan yksi asia on muuttunut. Heinikon reunassa makaa tumma mytty. Parvesta valittiin se keskikokoinen, keskinäköinen ja keskivertainen yksilö ja asetettiin arvonsamukaisesti havupedille lepäämään viimeistä kertaa täydessä loistossaan.

Fasaani

Suoritettiin tarvittavat toimenpiteet, soiteltiin kaverit läpi että Tapio soi antejaan, ja mimmoinen oli kyseessä. Onniteltiin saamamiestä ja lopulta suoritettiin suolestus ja nylky. Ylimääräiset roippeet päätyivät loukkuun syötiksi, loput pataan kera pekonin, kasvisten ja kerman.
Perunamuussin kaveriksi, ja siitä sitten mahaan ja makoisia päiväunia antamaan.

Fasaani uunista

 

Materiaalia jänistutkimukseen

Taustaa:
http://riista.fi/ita-suomen-yliopisto-selvittaa-rusakon-ja-metsajaniksen-risteymia/

Lyhykäisyydessään: Itä-Suomen Yliopisto tekee riistatutkimusta jonka aiheena on metsäjäniksen ja rusakon risteymät.  Näytteet lähetetään kerran vuoteen pakastettuina yliopistolle ja pussiin merkataan päivämäärä, paikka ja oletettu laji.

20150120_221622

Seuramme osallistuu tutkimukseen jo toista vuotta. Edellisvuodelta saatiin positiivista palautetta ja kiitosta aikaansaannoksista. Tuloksista sen verran että kaikki etelässä saadut otukset olivat rusakoita, kuten aavistettiinkin, ja  Pohjois-Pohjanmaalla pyydetyt taasen metsäjäniksiä.
Tutkijalta tulleen palautteen mukaan tutkimus kaipaisi kipeästi lisää näytteitä Pohjanmaalta. Tätä toivetta onkin toteutettu Suomenajokoira Piiskahännän Tulenliekin ”Liekin” mahtavalla avustuksella. Joten pakkasessa on nyt kymmenkunta korvaa tuolta alueelta.
Liekki ja jänis

Näytteitä

Saaliita

Rifle basix koneiston säätö

Howaan piti laitella virivirikoneistoa.
Noh, käytettynä löytyi Rifle Basixs Weatherby Vanguard, Howa WTHBY-1 ja saapui tietysti ilman papereita.

Joten säätöohjetta hakemaan ja tällänen tuli jenkkivoorumilta bongattua:
Been in contact with rifle basix who are very helpful. (E mailed me back on a Sunday.) In case anyone else has this problem the screws are:

Top screw pull weight
Middle screw over travel
Bottom screw sear adjustment.

Eli lyhykäisyydessään:
ylimmäinen: laukaisuvastus
keskimmäinen: jälkiveto
alimmainen:  ”kynnen” säätö